Orker ikke kjedelig språk

Stillingsannonsen i Hordaland Folkeblad går som ei kule i sosiale medier. – Jeg har aldri vært glad i tomgangsprat, sier redaktør Sigbjørn Linga.

NORHEIMSUND: Hordaland Folkeblad treng ein bladfyk i 100 prosent stilling frå 20. april 2017. Me vil ha ein søknad frå deg som:

  • instinktivt kan forklara skilnaden mellom presensformene «smell» og «smeller»
  • ikkje forventar kantine med varme quesadillaer og Tesla som firmabil, men set pris på ein arbeidsplass med moderne data- og fotoutstyr, tenlege kontorlokale, fredsæle og venlege kollegaer, kjøleskap med innebygd frysar, hypermoderne frankeringsmaskin, mindre moderne mikrobølgjeomn, vasskokar, kombinert kopimaskin og skannar og Toyota Auris.
  • har førarkort for Toyota Auris og eigen bil
  • forstår at våre «konkurransedugande vilkår» i praksis tyder heilt grei løn og heilt greie ordningar
  • har så utvikla logisk sans at du forstår at ingen kan ha alle dei nemnde eigenskapane i denne lysinga, og at du kan søkja likevel.
Sigbjørn Linga. Foto: Hordaland Folkeblad

– Sjuk verden

Lista over kvalifikasjoner søkeren må ha er lang og innholdsrik, men først og fremst er den originalt skrevet. Formuleringene redaktøren bruker er humoristiske og kreative. Det er språklig snert og uformell stil, og da stopper leseren tydeligvis opp.

– Jeg brukte ikke lang tid på å skrive annonsen, og tenkte vel at det var et skudd i blinde, men jeg må åpenbart ha truffet. Torsdag hadde TV2.no en sak om dette, og da var jeg nest mest lest etter Donald Trump. Det er en sjuk verden. Jeg har aldri vært så berømt, sier Linge til spraksida og ler.

– Før jeg begynte å skrive teksten, hadde jeg lest 10-12 andre stillingsannonser, og de synes jeg var så kjedelige. Det sto omtrent det samme.

Folkebladet med fem medarbeidere, en daglig leder og en redaktør holder til i Norheimsund i Hordaland. Tettstedet ligger et godt stykke inn i Hardangerfjorden og i underkant av åtte mil fra Bergen. Bladet søker ny journalist.

Liker direkte tale

– Er du en uformell språkbruker?

– Jeg liker når ting er direkte. Det er sånn jeg er, og den linja prøver jeg å holde i avisa også. Jeg plukker ut småord. Så lenge det er sant det jeg skriver, er det ikke feil å si ting som det er, sier lokalbladredaktøren.

– Bladet ditt holder til i tjukkeste nynorskland. Hvor sannsynlig er det at en godt kvalifisert østlending får jobben hos dere?

– Nesten usannsynlig. Søkeren må beherske nynorsk, og helst konservativ nynorsk, selv om vi har løst litt opp.

Sier Sigbjørn Linga, som hadde sett for seg en rolig helg. Han har allerede fått flere skryte-e-poster – og søkere.